G-JJ4DB1PL64
top of page

Många blivande kunder frågar mig vad dem kan göra inför sin fönsterrenovering.

Mitt svar på den frågan är ingenting. Det absolut bästa är nämligen att låta fönstren vara, skönt va?


Det är nämligen så att om man väljer att "laga" något tillfälligt med felaktiga metoder eller material. Så riskerar man att göra mer skada än nytta.


Jag har sett flera exempel på gånger där man i desperation försökt laga hål med silikon, för att försöka dölja problemen. Det som händer är att man skapar sig ytterligare problem, genom att fukten får svårt att lämna träet. Det dröjer då inte länge förens träet börjar ruttna bort.


Ett annat exempel är inför en husförsäljning, för att få huset att se mer "attraktivt" ut för köparen. Så händer det ibland att fönstren målas med vattenbaserad färg i ren okunskap. Om då fönstren redan är i behov av en renovering och målas med den typen av färg så är det lite som att hälla bensin på elden, man förvärrar situationen avsevärt och ibland tar det inte mer än 1,5 år innan fönstren mer eller mindre ruttnar bort.


Mvh Therese

  • Writer's pictureTherese Ivarsson

För bara något år sedan stod jag själv i ett vägskäl, husets fönster var bara ett stort ångestmoln. Där det ena var mer ruttet än det andra, glasrutor var spruckna och det ena med det tredje.


Som nybliven husägare började jag kolla upp alternativen. Jag Googlade saker som;

"billiga nya fönster" "nya fönster i gammal stil" "renovera gamla fönster"


Jag lät det gå en tid, men i bakhuvudet hade jag taffligt nytillverkade fönster i "gammal" stil. Något kändes inte bra i magen.


En dag klättrade jag upp på husets vind, med pannlampa och ytterkläder. Till min stora förvåning hittar jag då en stor hög med fönster staplade på varandra- något som visade sig vara husets orginalfönster.


Några veckor senare träffar jag familjen Allbäck på Scandinavian WindowCraft för fösta gången. Vilket fick mina tidigare Google sökningar att kännas väldigt avlägsna.


Någon stans där bestämde jag mig för att lära mig renovera fönstren själv.


Fortsättning följer.

  • Writer's pictureTherese Ivarsson

Att renovera ett fönster är lite granna som att titta tillbaka i tiden som en detektiv med ett förstoringsglas. Fönsterhantverk är att bevara, men samtidigt säkerställa fönstrets funktion och att låta det leva vidare 100-tals år, för framtida generationer.


Det är något vackert med att bevara husets ögon, på många sätt husets själ. Jag sitter själv och tittar ut igenom mitt hus fönster, vackert valsade glas som får den svängda vägen på håll att bölja med mina rörelser. När solen skiner igenom glaset bildas en reflektion på vardagsrummets vägg, som vackert rör sig med glasets skiftningar.


Så mycket mer än bara lite trä och glas, ett levande hantverk.bottom of page